Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką

4.6 (245 ocen)

Składniki

  • 600 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do obtoczenia mięsa (ok. 3 łyżki)
  • 190 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 700 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone na kawałki (ok. 120 g)
  • 30 g majonezu
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 60 g musztardy Dijon
  • 30 g musztardy francuskiej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3098.5 kJ / 740.6 kcal
Białko
40.2 g
Węglowodany
61 g
Tłuszcz
37.5 g
Tłuszcz nasycony
10.2 g
Błonnik
11.2 g
Sód
1530.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy