
Wersje kompatybilne
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brokułowy ryż i pulpety drobiowo-pieczarkowe
- 150 g różyczek brokułu, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oleju
-
400
g mięsa z kurczaka, mielonego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
lub 400 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka) - 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych, np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1200 g wody
- 250 g ryżu parboiled
- woda, do zwilżenia dłoni
Surówka i lekki sos chrzanowy
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 150 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g jogurtu greckiego
- 75 g chrzanu, tartego, ze słoiczka
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 łyżeczkę cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2895.3 kJ / 691.5 kcal
- Białko
- 34.5 g
- Węglowodany
- 89.5 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 11.5 g
- Sód
- 1750.5 mg
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie paprykowym z ziemniakami, brokułami i fasolką
45min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 Std. 20 Min
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1 godz. 40 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Budyń czekoladowy
1 Std. 5 Min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką z marchewki i kiszonych ogórków
50min
Pulpety z ziemniakami; Marchewka z groszkiem na ciepło
55 Min
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 30min
Indyk w sosie pesto z kaszą bulgur z warzywami
35min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana
1 Std. 10 Min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 Std. 15 Min