Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką

Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką

4.4 344 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

Brokułowy ryż i pulpety drobiowo-pieczarkowe
  • 150 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g pieczarek przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oleju
  • 400 g mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
    400 g mięsa z indyka, mielonego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 1 - 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1200 g wody
  • 250 g ryżu parboiled
  • woda do zwilżenia dłoni
Surówka i lekki sos chrzanowy
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 75 g chrzanu, tartego ze słoiczka
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 łyżeczkę cukru (opcjonalnie)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1750.5 mg
Białko 34.5 g
Kalorie 2895.3 kJ / 691.5 kcal
Tłuszcz 24.3 g
Błonnik 11.5 g
Tłuszcz nasycony 6.8 g
Węglowodany 89.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...