![Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego) Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/479bc6d393120b84cb7a336a9b6e9f35/Derivates/45e0980eeb3796319a84d4d5a879e0f524522c00.jpg)
Wersje kompatybilne
Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
- 350 - 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 700 g porcji rosołowej z kaczki (korpus, szyja, skrzydło), pokrojonej na kawałki
- 1 noga z kaczki (ok. 300 g), przekrojona na pół (osobno udo i podudzie)
- 1200 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 2 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 goździk
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
-
2
gałązki lubczyku, świeżego
lub 1 łyżeczka lubczyku, suszonego - 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość posiekanej natki do dekoracji
- 1 - 2 grzyby, suszone leśne, np. borowiki, podgrzybki (opcjonalnie)
- zimna woda do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 303 kcal / 1267 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 45 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 50 mg