Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)

Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)

4.6 622 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • makaronu jajecznego, suchego np. nitki
    300 g
  • warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
    350 - 400 g
  • porcji rosołowej z kaczki (korpus, szyja, skrzydło), pokrojonej na kawałki
    700 g
  • noga z kaczki (ok. 300 g), przekrojona na pół (osobno udo i podudzie)
    1
  • wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    1200 g
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    2 ½ łyżeczki
  • liście laurowe, suszone
    2
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • ziaren pieprzu czarnego
    1 łyżeczka
  • goździk
    1
  • cebula pokrojona w ćwiartki
    1
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju
    1 łyżka
  • lubczyku, świeżego
    2 gałązki
    1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość posiekanej natki do dekoracji
    4 - 5 gałązek
  • grzyby, suszone (opcjonalnie) leśne, np. borowiki, podgrzybki
    1 - 2
  • zimna woda do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 303 kcal / 1267 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 50 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...