Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)
TM6 TM5

Rosół z kaczki i pieczonych warzyw (z osłoną noża miksującego)

4.6 (550 ocen)

Składniki

  • 300 g makaronu jajecznego, suchego np. nitki
  • 350 - 400 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 700 g porcji rosołowej z kaczki (korpus, szyja, skrzydło), pokrojonej na kawałki
  • 1 noga z kaczki (ok. 300 g), przekrojona na pół (osobno udo i podudzie)
  • 1200 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 2 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 goździk
  • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 gałązki lubczyku, świeżego
    lub 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, plus dodatkowa ilość posiekanej natki do dekoracji
  • 1 - 2 grzyby, suszone, leśne, np. borowiki, podgrzybki (opcjonalnie)
  • zimna woda, do uzupełnienia, do poziomu pojemności max. naczynia miksującego (2,2 l)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1267 kJ / 303 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcz
9 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Błonnik
3.1 g
Sód
50 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy