
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g ziemniaków małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki
- 400 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli
- 150 g rzodkiewek
- 150 g ogórka obranego lub nieobranego, z odciętymi końcówkami
- 70 - 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 700 g wody
- 100 g zielonej soczewicy, suszonej
- 4 jajka dokładnie umyte
Sos z tahini i pasty miso
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 30 g pasty miso
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g oleju sezamowego, prażonego
- 50 g wody
- 2 - 3 szczypty soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 659.3 kcal / 2758.7 kJ
- Białko
- 28.7 g
- Tłuszcz
- 23.1 g
- Węglowodany
- 106.5 g
- Błonnik
- 33.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Sód
- 1685.6 mg