Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
TM6 TM5

Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)

4.2 (18 ocen)

Składniki

  • 180 g ogórków kirby, z odciętymi końcówkami
    lub 180 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
  • 120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 360 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek
    lub 60 g oleju
  • 60 g białego octu winnego
    lub 60 g octu ryżowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 180 - 210 g sałaty rzymskiej, mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
  • 950 g wody
  • 120 g czarnych oliwek, bez pestek
    lub 120 g oliwek Kalamata, bez pestek
  • 200 - 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 120 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • ½ - 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
  • 1 opakowanie sera feta, pokruszonego (200-240 g)
  • liście bazylii, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1940.4 kJ / 463.8 kcal
Białko
14.7 g
Węglowodany
31.7 g
Tłuszcz
31.7 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Błonnik
8.2 g
Sód
1632.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy