Urządzenia i Akcesoria
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
4 filety z dorsza, bez skóry (ok. 200 g każdy)
-
3 ¼ łyżeczki soli
-
5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
700 g wody
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1 łyżeczka (patrz wskazówka)
-
700 g ziemniaków, nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm)700 g ziemniaków, młodych nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm)
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
400 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
200 g pomidorów pokrojonych w ósemki
-
30 g rodzynek
-
100 g zielonych oliwek, bez pestek100 g czarnych oliwek, bez pestek
-
20 g migdałów, w słupkach20 g orzeszków piniowych
-
20 g kaparów, konserwowych odsączonych
-
½ - 1 łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2525.7 mg
Białko
48.4 g
Kalorie
2231 kJ /
533.2 kcal
Tłuszcz
15.9 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Węglowodany
51.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Dorsz z ragout z nektarynek i pomidorów
25 min
Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową
30 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20 min
Jabłkowe millefeuille z roszponką i orzechami
15 min
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 45 min
Pieczona ryba masala
1 godz. 15 min
Burgery z indyka z plackami ze spiralizowanych batatów (TM5)
1 godz.
Ryba z sosem tahini i kalafiorową sałatką tabbouleh
35 min
Ryba w stylu Veracruz
45 min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50 min
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1 godz.
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min