Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)

Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.5 71 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 4 filety z dorsza, bez skóry (ok. 200 g każdy)
  • 3 ¼ łyżeczki soli
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 700 g wody
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1 łyżeczka (patrz wskazówka)
  • 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm)
    700 g ziemniaków, nieobranych, podobnej wielkości (Ø 4-5 cm)
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g pomidorów pokrojonych w ósemki
  • 30 g rodzynek
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
    100 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 20 g orzeszków piniowych
    20 g migdałów, w słupkach
  • 20 g kaparów, konserwowych odsączonych
  • ½ - 1 łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2525.7 mg
Białko 48.4 g
Kalorie 2231 kJ / 533.2 kcal
Tłuszcz 15.9 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Węglowodany 51.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...