Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
600 g ziemniaków pokrojonych w 3-4 mm plastry
-
1 ząbek czosnku
-
70 g cebuli przekrojonej na pół
-
350 g kurek, świeżych, w całości lub przekrojonych na pół350 g borowików, świeżych pokrojonych w 1 cm plastry
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
500 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
2 - 3 łyżki bułki tartej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
928 mg
Białko
26.6 g
Kalorie
2160.5 kJ /
516.4 kcal
Tłuszcz
28.9 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Węglowodany
39.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZAPIEKANKI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Asturyjski gulasz z białej fasoli
15h 30min
Frittata ze spiralizowanymi ziemniakami (TM5)
45min
„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami
1h 30min
Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami
40min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1h 20min
Frittata ze spiralizowanymi ziemniakami (TM6, TM7)
45min
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50min
Makaron z ciecierzycy z warzywami w sosie tahini
30min
Chrupiący ser feta z sałatką z czerwonej kapusty i jabłka
30min
Gryczotto z grzybami i gorgonzolą
40min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30min
Potrawka z kiełbasą, grzybami i kaszą jęczmienną
55min