Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
600 g ziemniaków pokrojonych w 3-4 mm plastry
-
1 ząbek czosnku
-
70 g cebuli przekrojonej na pół
-
350 g kurek, świeżych, w całości lub przekrojonych na pół350 g borowików, świeżych pokrojonych w 1 cm plastry
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
500 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
2 - 3 łyżki bułki tartej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
928 mg
Białko
26.6 g
Kalorie
2160.5 kJ /
516.4 kcal
Tłuszcz
28.9 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Węglowodany
39.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZAPIEKANKI
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chrupiący ser feta z sałatką z czerwonej kapusty i jabłka
30 min
Jajka po szkocku w falafelach z sosem jogurtowym
50 min
Makaron z marynowanymi burakami i serem feta
2 godz.
Fettucine z grzybami
40 min
Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami
40 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.
Ziołowy ryż z pieczarkami
1 godz.
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2 godz. 30 min
Zimowa pizza bianca
1 godz. 25 min
Tarta z kasztanami, pieczarkami i żurawiną
1 godz. 15 min
Kalafior tikka masala
30 min