Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)
TM6 TM5

Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)

4.6 (12 ocen)

Składniki

  • 400 g ziemniaków, małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki
  • 400 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g rzodkiewek
  • 150 g ogórka, obranego lub nieobranego, z odciętymi końcówkami
  • 70 - 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 700 g wody
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 4 jajka, dokładnie umyte

Sos z tahini i pasty miso

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 30 g pasty miso
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g oleju sezamowego, prażonego
  • 50 g wody
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2758.7 kJ / 659.3 kcal
Białko
28.7 g
Węglowodany
106.5 g
Tłuszcz
23.1 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Błonnik
33.4 g
Sód
1685.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy