Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym

Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym

4.5 343 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • 920 g wody
  • 8 jajek
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 6 szczypt soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 30 - 40 g musztardy Dijon
  • 25 g musztardy francuskiej ziarnistej
  • koperek, świeży tylko liście, posiekane, do posypania
    rzeżucha, posiekana, do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 531.5 mg
Białko 18.6 g
Kalorie 2074.5 kJ / 495.8 kcal
Tłuszcz 27.9 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 13.9 g
Węglowodany 43.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...