Urządzenia i Akcesoria
Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje
Składniki
-
920 g wody
-
8 jajek
-
750 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
-
6 szczypt soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g mąki pszennej
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
30 - 40 g musztardy Dijon
-
25 g musztardy francuskiej ziarnistej
-
rzeżucha, posiekana, do posypaniakoperek, świeży tylko liście, posiekane, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
531.5 mg
Białko
18.6 g
Kalorie
2074.5 kJ /
495.8 kcal
Tłuszcz
27.9 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
13.9 g
Węglowodany
43.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Jajka w szarym sosie
40 min
Tarta z kiszoną kapustą i kaszanką, dip majonezowo-musztardowy
1 godz. 55 min
Ciastka Amerykany
1 godz. 30 min
Kluski scykane (hałuski)
45 min
Pyry z gzikiem
1 godz.
Ser do smarowania
1 godz.
Purée ziemniaczane z maślanką
35 min
Jajka sadzone na Varomie z kalafiorem i ziemniakami
45 min
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40 min
Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem
55 min
Zupa pomidorowo-paprykowa z tortellini
40 min
Zupa grochowa z kiełbaskami
1 godz. 45 min