Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka (w tym 1 roztrzepane)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki papryki, mielonej
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275-300 g, patrz wskazówka)
- ziarna sezamu, białego, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 671.8 kJ / 160.6 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 10.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 242.3 mg
Alternatywne przepisy
Wigilijna kapusta z grochem
2h 20 min
Piernikobrownie
1h
Faszerowane jajka z mieloną papryką
35 min
Krokiety z żółtym serem i pieczarkami
1h
Indyk w kruchym cieście
1h 30min
Rolada mięsna w cieście francuskim
50 min
Mini ptysie serowe (Gougères)
1h
Świąteczne serniczki na patyku
6h
Pieczeń mielona z jajkiem zawinięta w boczek
2j 15 menit
Likier z czekoladek Kinder®
15min
Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
40 min
Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem
40 min