Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g białej kapusty, młodej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 g młodej marchewki, z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na pół
- 80 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g kiełbasy, np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
- 15 g oleju
- 20 g mąki pszennej (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 250 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ łyżeczki kminku, mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g koperku, świeżego, posiekanego
- 40 - 60 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1632.5 kJ / 390.2 kcal
- Białko
- 14.2 g
- Węglowodany
- 22.2 g
- Tłuszcz
- 28.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 1033.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Leczo
40 min
Zupa botwinka
40 min
Ogórki w pikantnej zalewie (TM5)
3h 30min
Pikle z krojonych ogórków (TM5)
48h 20min
Barszcz ukraiński
1 godz. 35 min
Zupa szczawiowa
35min
Barszcz biały wielkanocny
1h 10min
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM6)
45 min
Żurek XXL
1h
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM6)
45 min
Fasolka po bretońsku
13 Std. 30 Min
Duszona młoda kapusta
45 min