
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 0,5-1 cm plastry
- 2 łyżki przyprawy kebab-gyros
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 - 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
- 450 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 10 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g słodkiego sosu chili
- 5 - 10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 g ogórków konserwowych pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- bagietka do podania
- śmietana, 12% tłuszczu do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 246 kcal / 1028 kJ
- Białko
- 23 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 16 g
- Błonnik
- 4.1 g