
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 - 140 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 4 ząbki czosnku
- 40 g oleju
- 200 - 300 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 4 - 5 białych kiełbas, surowych plus dodatkowo 150 g obranej, pokrojonej na kawałki
- 500 - 600 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- 2 łyżeczki chrzanu tartego, śmietankowego (opcjonalnie)
- 1400 g wody
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
2 - 4
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 - 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 4 liście laurowe, suszone
- 4 - 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 jajek dokładnie umytych
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 - 6 grzybów, suszonych uprzednio namoczonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 796 kcal / 3330.4 kJ
- Białko
- 31.9 g
- Tłuszcz
- 45.7 g
- Węglowodany
- 66.9 g
- Błonnik
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Sód
- 1116.6 mg