![Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/327DBA15-0C31-4CC6-ABCA-2FCE38AF66CD/Derivates/edb1c351-ed50-4560-a2d1-bf3e0be1a04d.jpg)
Wersje kompatybilne
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie mięsa
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżki soli morskiej, gruboziarnistej
- 1 łyżka oleju
- 1000 - 1200 g rostbefu, w całości
Pieczenie mięsa i purée z suszonymi pomidorami
- olej, do natłuszczenia
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
Sos z czerwonego wina
- 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g wody, plus dodatkowe 3-4 łyżki
-
1 - 2
łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
lub 1 - 2 łyżki żurawiny, do mięs -
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej -
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2987.5 kJ / 714 kcal
- Białko
- 46.3 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 34.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.6 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Sód
- 1079.5 mg
Alternatywne przepisy
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1h
Turbot w szampańskim sosie
40min
Brioszka „korona” z likierem
5h
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1h
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min
Sos jogurtowo-miętowy
5 Min
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 Std. 30 Min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2h
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45min
Grillowane skrzydełka w marynacie cytrynowo-pieprzowej
1h 50min
Feta ubijana z mascarpone z sosem miodowym
20min