
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g mięsa wołowego np. polędwicy, rostbefu, pokrojonego w paski (5-7 x 1-2 cm, patrz wariant)
- 3 ząbki czosnku
- 1260 g wody
- 120 g masła orzechowego
- 80 g sosu sojowego
- 70 g miodu, płynnego
- 20 g oleju sezamowego, prażonego
- 30 - 40 g octu ryżowego
- 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 40 g pasty z tamaryndowca
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
1
łodyga trawy cytrynowej pokrojona w 5 mm plastry
lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej - 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 20 g oleju plus 1 łyżka
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 100 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 100 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika lub przekrojonej wzdłuż na pół
- 220 - 250 g chińskiego makaronu jajecznego, suchego
- 1 - 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych do posypania
- liście kolendry, świeże do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 907.1 kcal / 3795.4 kJ
- Białko
- 52.7 g
- Tłuszcz
- 41.2 g
- Węglowodany
- 89.4 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Sód
- 2594.5 mg