Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g mięsa wołowego np. polędwicy, rostbefu, pokrojonego w paski (5-7 x 1-2 cm, patrz wariant)
- 3 ząbki czosnku
- 1260 g wody
- 120 g masła orzechowego
- 80 g sosu sojowego
- 70 g miodu, płynnego
- 20 g oleju sezamowego, prażonego
- 30 - 40 g octu ryżowego
- 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 40 g pasty z tamaryndowca
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
1
łodyga trawy cytrynowej, pokrojona w 5 mm plastry
lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej - 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 20 g oleju, plus 1 łyżka
- 2 - 2 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g czerwonej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej pionowo na pół
- 100 g marchewki, z odciętymi końcówkami
- 100 g cukinii, z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika lub przekrojonej wzdłuż na pół
- 220 - 250 g chińskiego makaronu jajecznego, suchego
- 1 - 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych, do posypania
- liście kolendry, świeże, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3795.4 kJ / 907.1 kcal
- Białko
- 52.7 g
- Węglowodany
- 89.4 g
- Tłuszcz
- 41.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Sód
- 2594.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM6)
1 Std.
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
45min
Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM5)
40min
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1 Std. 30 Min
Smażone bułki chińskie
2 Std. 30 Min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 Std.
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 Std.
Fajitas z kurczakiem i pieczarkami (TM6)
1 Std.
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Tacos z resztkami pieczonego kurczaka
1 Std. 20 Min
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35min