Nadziewany kurczak na Varomie
TM6 TM5

Nadziewany kurczak na Varomie

4.2 (61 ocen)

Składniki

  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 - 55 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 40 g wątróbki drobiowej lub podrobów dodanych do kurczaka, pokrojonych na małe kawałki (opcjonalnie)
  • 1 tuszka z kurczaka (1100-1300 g)
  • 1 - 1 ½ łyżki przyprawy do kurczaka
  • 180 g mleka
  • 180 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką wody
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4112.3 kJ / 982.9 kcal
Białko
65.6 g
Węglowodany
39 g
Tłuszcz
61.2 g
Tłuszcz nasycony
21.6 g
Błonnik
3 g
Sód
1510.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy