Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 50 - 55 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 40 g wątróbki drobiowej lub podrobów dodanych do kurczaka, pokrojonych na małe kawałki (opcjonalnie)
- 1 tuszka z kurczaka (1100-1300 g)
- 1 - 1 ½ łyżki przyprawy do kurczaka
- 180 g mleka
- 180 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 700 g wody
-
2
łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką wody
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4112.3 kJ / 982.9 kcal
- Białko
- 65.6 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 61.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.6 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1510.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym
40 min
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami; Tarta z kremem i owocami jagodowymi
1h 20min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1h
Gotowanie na parze selera naciowego (450-800 g)
35 min
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
1 godz. 40 min
Świąteczny nadziewany kurczak
2h 10min
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45 min
Roladki z kurczaka i pora
55min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1h 50min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 min
Łosoś z ziemniakami i brokułami z koperkowym sosem
50min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40 min