Urządzenia i Akcesoria
Nadziewany kurczak na Varomie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
4 porcje
Składniki
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
50 - 55 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
40 g wątróbki drobiowej (opcjonalnie) lub podrobów dodanych do kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
-
1 tuszka z kurczaka (1100-1300 g)
-
1 - 1 ½ łyżki przyprawy do kurczaka
-
180 g mleka
-
180 g bułki tartej
-
1 jajko
-
1 łyżeczka soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
700 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego
-
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z 1 łyżką wody
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do smaku
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1510.6 mg
Białko
65.6 g
Kalorie
4112.3 kJ /
982.9 kcal
Tłuszcz
61.2 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
21.6 g
Węglowodany
39 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Świąteczny nadziewany kurczak
2 godz. 10 min
Dorady i ziemniaki gotowane na parze
35 min
Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkami; Sorbet owocowy
1 godz.
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
1 godz.
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 godz.
Gotowanie na parze kalarepy (550-1200 g)
45 min
Gotowanie na parze papai
15 min
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
2 godz.
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50 min
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
40 min
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
1 godz. 40 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1 godz. 50 min