Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)

Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)

4.0 220 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Pulpety
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    10 gałązek bazylii, świeżej, tylko liście
  • 30 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 20 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Sos pomidorowy i gotowanie pulpetów
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 liści bazylii, świeżych
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
Purée ziemniaczane
  • 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g mleka
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 458.8 kcal / 1921 kJ
Białko 29.3 g
Tłuszcz 18.2 g
Węglowodany 47.5 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 1174 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...