
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Pulpety
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
30 g cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
500 g mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
20 g bułki tartej
-
1 jajko
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Sos pomidorowy i gotowanie pulpetów
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
15 liści bazylii, świeżych
-
30 g oliwy z oliwek
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 - 3 szczypty cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
Purée ziemniaczane
-
1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
-
1 łyżeczka soli
-
350 g mleka
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
458.8 kcal /
1921 kJ
Białko
29.3 g
Tłuszcz
18.2 g
Węglowodany
47.5 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
7.3 g
Sód
1174 mg