
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na pizzę
- 400 g mąki pszennej
- 200 g wody letniej
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 ½ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
Masa mięsna
-
150
g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki - 80 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ - 1
zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
lub ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki - 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
200
g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
lub 200 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki - 50 g koncentratu pomidorowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
Pieczenie
- mąka pszenna do oprószenia
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
- liście sałaty do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 413 kcal / 1728 kJ
- Białko
- 14.6 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Węglowodany
- 55.8 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Sód
- 1013.8 mg