Pizza turecka Lahmacun

Pizza turecka Lahmacun

4.7 728 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 sztuk

Składniki

Ciasto na pizzę
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g wody letniej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Masa mięsna
  • 150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
    150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    200 g jagnięciny, mielonej, podzielonej na kawałki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
Pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • liście sałaty (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 413 kcal / 1728 kJ
Białko 14.6 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 55.8 g
Błonnik 3.6 g
Tłuszcz nasycony 3.7 g
Sód 1013.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...