
Wersje kompatybilne
Bułeczki na parze z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułeczki na parze
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 670 g wody
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 15 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Szarpany kurczak i salsa z awokado
- 200 g awokado (1-2 szt.), dojrzałego, pokrojonego na kawałki
-
20
g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
lub 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego -
10
g oliwy z oliwek, extra virgin (patrz wskazówka)
lub 10 g oleju o neutralnym smaku - ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - 500 g piersi z kurczaka, bez kości pokrojonej na 3 cm kawałki
-
50 - 70
g sosu barbecue
lub 50 - 70 g sosu barbecue, hoisin - 10 - 30 g sosu sojowego
- 1 czerwona papryczka chili, suszona
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 643.3 kcal / 2693.3 kJ
- Białko
- 38.3 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Węglowodany
- 70.8 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 1225 mg