
Urządzenia i Akcesoria
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
słonecznika łuskanego50 g
-
cebuli przekrojonej na pół230 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki250 g
-
ząbki czosnku4
-
liści kolendry, świeżych10 g
-
soli2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego na kawałki (2 opakowania)360 g
-
bułki tartej100 g
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g
-
zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)80 g
-
wody1200 g
-
ryżu białego, długoziarnistego200 g
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry5 - 10 g
-
czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki½
-
kurkumy, mielonej½ łyżeczki
-
kawałków ananasa, z puszki (1 puszka)340 g
-
zalewy z ananasa z puszki (z 1 puszki)180 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata60 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego5 g
-
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka
-
sosu sojowego5 łyżek
-
orzechów nerkowca (patrz wskazówka)4 łyżki
-
zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane2
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
795.8 kcal /
3329.7 kJ
Białko
30.5 g
Tłuszcz
27.9 g
Węglowodany
113 g
Błonnik
11 g
Tłuszcz nasycony
3.4 g
Sód
2528.9 mg