Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem

Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem

4.3 159 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • słonecznika łuskanego
    50 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    230 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    250 g
  • ząbki czosnku
    4
  • liści kolendry, świeżych
    10 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego na kawałki (2 opakowania)
    360 g
  • bułki tartej
    100 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
    80 g
  • wody
    1200 g
  • ryżu białego, długoziarnistego
    200 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    5 - 10 g
  • czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ½
  • kurkumy, mielonej
    ½ łyżeczki
  • kawałków ananasa, z puszki (1 puszka)
    340 g
  • zalewy z ananasa z puszki (z 1 puszki)
    180 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    60 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    5 g
  • skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • sosu sojowego
    5 łyżek
  • orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
    4 łyżki
  • zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane
    2

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 795.8 kcal / 3329.7 kJ
Białko 30.5 g
Tłuszcz 27.9 g
Węglowodany 113 g
Błonnik 11 g
Tłuszcz nasycony 3.4 g
Sód 2528.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...