Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem

Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem

4.3 161 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 230 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g liści kolendry, świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 360 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego na kawałki (2 opakowania)
  • 100 g bułki tartej
  • 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 80 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
  • 1200 g wody
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 340 g kawałków ananasa, z puszki (1 puszka)
  • 180 g zalewy z ananasa z puszki (z 1 puszki)
  • 60 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2528.9 mg
Białko 30.5 g
Kalorie 3329.7 kJ / 795.8 kcal
Tłuszcz 27.9 g
Błonnik 11 g
Tłuszcz nasycony 3.4 g
Węglowodany 113 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...