
Wersje kompatybilne
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pieczone warzywa
- 150 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 200 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 350 g cukinii z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 500 g batatów nieobranych, wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g octu balsamicznego
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżka liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Pomarańczowa kasza bulgur
- 1000 g wody
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 250 g kaszy bulgur
- ½ opakowania sera feta (ok. 100 g), grubo pokruszonego
- 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych grubo posiekanych
- 2 łyżki liści mięty, świeżych posiekanych
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 385.7 kcal / 1613.7 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Węglowodany
- 59.3 g
- Błonnik
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Sód
- 1189.4 mg