Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem

Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem

4.6 36 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • cytryna ekologiczna
    1
  • wody plus dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
    1200 g
  • oleju
    35 g
  • ryżu jaśminowego
    250 g
  • kurkumy, mielonej
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • ząbki czosnku
    2
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    5 - 10 g
  • młodej marchewki pokrojonej w ukośne 5 mm plastry
    400 g
  • kalarepa (150-200 g), pokrojona w słupki (ok. 0.5 x 4 cm)
    1
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
    2 łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    2 łyżeczki
  • zielonych szparagów (ok. 500 g), bez twardych końcówek, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    1 pęczek
  • skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki
    50 g
    50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    10 - 15 g
  • sosu sojowego (patrz wskazówka)
    10 g
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 593.9 kcal / 2485 kJ
Białko 10.8 g
Tłuszcz 23.6 g
Węglowodany 75.4 g
Błonnik 7.4 g
Tłuszcz nasycony 14.7 g
Sód 860.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...