Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g wody
- 2 bakłażany, średnie (250-300 g każdy)
- 1 łyżka ziaren sezamu, białego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 20 - 25 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- skórka otarta z ½ limonki, ekologicznej, bez białych błonek
- 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
5
g miodu, płynnego, plus 2 łyżki
lub 5 g syropu z agawy, plus 2 łyżki - 4 łyżki sosu sojowego
- 1 - 2 łyżki oleju, do smażenia
- pestki z 1 granatu, do podania
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1974 kJ / 471.8 kcal
- Białko
- 14.6 g
- Węglowodany
- 59.6 g
- Tłuszcz
- 24.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 18.5 g
- Sód
- 1838.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z komosy ryżowej z serem kozim i karmelizowaną cebulą
1h 50 min.
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Wegetariański poke bowl
50min
Korma z pieczonymi warzywami
55min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1h 15min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40min
Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
45min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45min
Tofu po koreańsku
1h 20min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min