Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
TM6 TM5

Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem

4.3 (38 ocen)

Składniki

  • 400 g wody
  • 2 bakłażany, średnie (250-300 g każdy)
  • 1 łyżka ziaren sezamu, białego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 20 - 25 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • skórka otarta z ½ limonki, ekologicznej, bez białych błonek
  • 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 5 g miodu, płynnego, plus 2 łyżki
    lub 5 g syropu z agawy, plus 2 łyżki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 - 2 łyżki oleju, do smażenia
  • pestki z 1 granatu, do podania
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1974 kJ / 471.8 kcal
Białko
14.6 g
Węglowodany
59.6 g
Tłuszcz
24.1 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Błonnik
18.5 g
Sód
1838.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy