Wersje kompatybilne
Pełnoziarniste bułeczki bao z pikantnymi krewetkami i świeżymi warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pełnoziarniste bułeczki bao
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
150
g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu - 550 g wody
- 100 g mleka
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy i bao
- 20 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia Varomy i bao
Pikantne krewetki
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
-
300 - 375
g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
lub 300 - 375 g krewetek, mrożonych, obranych, oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych - 50 g białego wina, wytrawnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 liści sałaty
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
- 1 ogórek, nieobrany, pokrojony w plastry
- 1 - 2 limonki, pokrojone w ćwiartki
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1148.9 kJ / 274.4 kcal
- Białko
- 13.3 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 338.3 mg