Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)
TM6

Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)

4.6 (237 ocen)

Składniki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g wołowiny gulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g korzenia selera, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 100 g pasternaku, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
    lub 100 g korzenia pietruszki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 100 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 900 g wody
  • 10 g miodu
    lub 10 g cukru
  • 1 - 2 liście laurowe, suszone
  • 1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • ½ - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • pieczywo, do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1826.3 kJ / 436.5 kcal
Białko
24 g
Węglowodany
51.4 g
Tłuszcz
16 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Błonnik
11.1 g
Sód
1187.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy