
Urządzenia i Akcesoria
Czulent z warzywami korzeniowymi i wołowiną (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
500 g wołowiny gulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
100 g korzenia selera pokrojonego na 2-3 cm kawałki
-
100 g pasternaku pokrojonego na 2-3 cm kawałki
-
100 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
100 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
900 g wody
-
10 g miodu
-
1 - 2 liście laurowe, suszone
-
1 ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
150 g kaszy jęczmiennej pęczak
-
½ - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
pieczywo (opcjonalnie) do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
436.5 kcal /
1826.3 kJ
Białko
24 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
51.4 g
Błonnik
11.1 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Sód
1187.9 mg