
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
-
150
g pomidora pokrojonego na 2 cm kawałki
lub 150 g krojonych pomidorów, z puszki - 200 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 1,5 cm plastry
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 liść laurowy, suszony
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
200
g serc karczocha, z puszki lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
lub 200 g zielonego groszku, konserwowego lub mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 150 g makaronu, suchego, krótkiego o czasie gotowania ok. 9 min
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 612.6 kcal / 2563.1 kJ
- Białko
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 28.8 g
- Węglowodany
- 63.5 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.5 g
- Sód
- 1252.9 mg