
Urządzenia i Akcesoria
Risotto z boczkiem i cukinią
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
-
300 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
40 g masła
-
250 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
320 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
820 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
3 - 4 liście bazylii, świeże posiekane
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
50 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
546 kcal /
2284 kJ
Białko
10 g
Tłuszcz
36 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
18 g
Sód
1292 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z parmezanem
30 min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 min
Risotto z kurczakiem i cukinią
50 min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min
Risotto szparagowe
20 min
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35 min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 min