
Urządzenia i Akcesoria
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki80 g
-
ząbki czosnku2
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki1
-
oliwy z oliwek50 g
-
krojonych pomidorów, z puszki800 g
-
tuńczyka, w oleju odsączonego, podzielonego na kawałki300 - 330 g
-
liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji10 - 12
-
cukru (opcjonalnie)½ - 1 łyżeczka
-
soli2 - 3 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
wody1200 g
-
makaronu, suchego, typu spaghetti (patrz wariant)320 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
465.3 kcal /
1947 kJ
Białko
28.7 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
51.7 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
4.2 g
Sód
643.7 mg