Spaghetti arrabiata z tuńczykiem

Spaghetti arrabiata z tuńczykiem

4.4 246 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
    800 g pomidorów śliwkowych, pokrojonych na kawałki
  • 300 - 330 g tuńczyka, w oleju odsączonego, podzielonego na kawałki
    300 - 330 g tuńczyka, z puszki, odsączonego, podzielonego na kawałki
  • 10 - 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½ - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1200 g wody
  • 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti (patrz wariant)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 465.3 kcal / 1947 kJ
Białko 28.7 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 51.7 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 4.2 g
Sód 643.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...