
Urządzenia i Akcesoria
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
50 g oliwy z oliwek
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
300 - 330 g tuńczyka, w oleju odsączonego, podzielonego na kawałki
-
10 - 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
½ - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-
2 - 3 łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1200 g wody
-
320 g makaronu, suchego, typu spaghetti (patrz wariant)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
465.3 kcal /
1947 kJ
Białko
28.7 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
51.7 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
4.2 g
Sód
643.7 mg