
Wersje kompatybilne
Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
-
1
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
lub ½ - 1 łyżeczka suszonych płatków chili - 50 g oliwy z oliwek
-
800
g krojonych pomidorów, z puszki
lub 800 g pomidorów śliwkowych pokrojonych na kawałki -
300 - 330
g tuńczyka, w oleju odsączonego, podzielonego na kawałki
lub 300 - 330 g tuńczyka, z puszki odsączonego, podzielonego na kawałki - 10 - 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 2 - 3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1200 g wody
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 465.3 kcal / 1947 kJ
- Białko
- 28.7 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Węglowodany
- 51.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Sód
- 643.7 mg