
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Fajitas z kurczaka i grzybów
- 200 g pieczarek
- 150 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 450 - 550 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 4-5 kawałków
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka, do skropienia
- 1 ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka soli
-
4 - 6
udek z kurczaka, bez skóry (ok. 500 g), pokrojonych w 1,5 cm plastry
lub 2 - 3 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 500 g), pokrojone w 1,5 cm plastry
Guacamole
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
-
½
papryczki chili serrano bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
(opcjonalnie)
lub ½ papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie) - 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ¼ - ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 łyżek liści kolendry, świeżych (w tym 3 łyżki posiekanych liści)
- 80 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 200 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
8
tortilli kukurydzianych uprzednio zrumienionych na suchej patelni
lub 8 tortilli pszennych uprzednio zrumienionych na suchej patelni - ½ opakowania kwaśnej śmietany (ok. 100 g), do podania
- 1 - 2 limonki pokrojone w ćwiartki, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 714.6 kcal / 2989.7 kJ
- Białko
- 55.8 g
- Tłuszcz
- 37.6 g
- Węglowodany
- 45.4 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Sód
- 1078.8 mg