
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
150
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 150 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 300 g sera mozzarella odsączonego, pokrojonego na kawałki
- 150 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cebuli, selera naciowego, pokrojonych na kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 500 g wody
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g makaronu, suchego np. penne rigate (o czasie gotowanie 12 min, patrz wskazówka)
- 1 opakowanie wędliny lub mortadeli (ok. 150 g), pokrojonej w 1 cm kostkę (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 577.8 kcal / 2417.4 kJ
- Białko
- 30.7 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Węglowodany
- 59.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Sód
- 1403.5 mg