Kurczak po meksykańsku z aromatycznym ryżem

Kurczak po meksykańsku z aromatycznym ryżem

4.4 944 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

Aromatyczny ryż
  • 1200 g wody
  • 25 g oleju
  • 250 g ryżu basmati
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
    1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
  • ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
Kurczak po meksykańsku
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 - 250 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju
  • 750 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 500 g piersi z kurczaka, bez kości pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 50 - 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 220 - 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (400 g), odsączonej z zalewy
  • 220 g kukurydzy, konserwowej z puszki (400 g), odsączonej z zalewy
  • kolendra, świeża drobno pokrojona, do podania
  • limonka pokrojona w ćwiartki, do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 454.9 kcal / 1903.2 kJ
Białko 26 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 58 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Sód 1092.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...