Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ósemki
- 40 g oleju
- 400 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w paski (3 x 1 cm)
- 250 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 150 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 200 g śmietany, 12% tłuszczu
-
15
g skrobi ziemniaczanej
lub 15 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczkę soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki musztardy
-
1
opakowanie klusek jajecznych, typu "Spätzle", świeżych (ok. 500 g)
lub 1 opakowanie kopytek, gotowych (ok. 500 g) - szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1878.8 kJ / 448.8 kcal
- Białko
- 27.3 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 1218.5 mg
Alternatywne przepisy
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45min
Kluski z indykiem, sosem śmietanowym i porem
40min
Czosnkowy gulasz z indyka
45min
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
55min
Kurczak w zielonym sosie mole
1h 10min
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
45min
Szybka potrawka z kurczaka i pora z kluskami (spätzlami)
30min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 dk
Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową
50 dk
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
50 dk
Potrawka z polędwicy wieprzowej i warzyw
40min
Indyk z warzywną kaszą
45min