Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
TM6

Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką

4.0 ( 129 ocen )

Składniki

  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku w tym 2 w całości, nieobrane
  • 45 g oleju
  • 500 g wołowiny gulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej w paski (1 x 3-4 cm), osuszonej ręcznikiem papierowym
  • 100 g białego wina
  • 550 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½ - ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 240 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
479.8 kcal / 2007.3 kJ
Białko
21.8 g
Tłuszcz
16.5 g
Węglowodany
55.8 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Sód
771.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy