Urządzenia i Akcesoria
Kurczak Marengo
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
600 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 5-6 cm kawałki
-
80 g białego wina, wytrawnego
-
300 g krojonych pomidorów, z puszki
-
150 g pieczarek przekrojonych na pół (lub małych, w całości)
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego2 łyżeczki tymianku, świeżego tylko liście
-
1 łyżka masła
-
4 jajka
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
734 mg
Białko
36 g
Kalorie
1682 kJ /
402 kcal
Tłuszcz
24 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
6 g
Węglowodany
9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY Z HISTORIĄ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Jamajski kurczak jerk
1 godz. 50 min
Kurczak w zielonym sosie mole
1 godz. 10 min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1 godz.
Kurczak po myśliwsku
50 min
Meksykańska tostada z wołowiną
1 godz.
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1 godz.
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1 godz. 5 min
Kurczak w cebuli, papryce i oliwkach z ryżem
50 min
Kurczak w sosie śliwkowym
1 godz.
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45 min
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30 min