Wersje kompatybilne
Fitness bowl z brązowym ryżem, fasolką szparagową, kurczakiem i ciepłą salsą pomidorową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ryżu brązowego, długoziarnistego
- 900 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 5 g bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
300
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
lub 300 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej - 500 - 600 g piersi z kurczaka, bez skóry, przekrojonych wzdłuż na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2583.8 kJ / 617.6 kcal
- Białko
- 68.4 g
- Węglowodany
- 60 g
- Tłuszcz
- 10.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 735.5 mg
Alternatywne przepisy
Orientalny kurczak z ryżem i warzywami na parze
40 min
Orientalny kurczak z makaronem z cukinii
40 min
Meksykański bowl z szarpanym kurczakiem
30 min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35 min
Pełnoziarnista kanapka z łososiem, awokado i rukolą
25min
Sałatka Tex-Mex z wędliną drobiową i komosą ryżową (quinoa)
30 min
Sałatka z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym
35 min
Sałatka na ciepło z kurczakiem i kaszą bulgur
35 min
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30 min
Sałatka grecka z kurczakiem (TM6)
1 godz. 10 min
Bowl z kurczakiem, serem feta i dipem paprykowym
40 min
Wrapy z warzywami i sosem ziołowym (TM6)
45 min