Makowiec z bezą

Makowiec z bezą

4.9 18 rating
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
12 porcji

Składniki

  • 4 jajek
Kruchy spód
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 10 g zimnej wody
  • 15 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker®
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
Masa makowa
  • 30 g migdałów, blanszowanych
  • 90 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 240 g maku
  • 210 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g cukru
  • 60 g miodu, płynnego
  • 10 g kaszy manny
  • 60 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker®
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
Beza
  • 140 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • ¾ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 74.4 mg
Białko 9.8 g
Kalorie 1762.8 kJ / 421.3 kcal
Tłuszcz 25.9 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Węglowodany 41 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...