Tort orzechowo-makowy
TM6 TM5

Tort orzechowo-makowy

4.0 (117 ocen)

Składniki

Blaty orzechowo-makowe

  • 200 g rodzynek
  • 170 g wódki
  • 8 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 200 g migdałów, ze skórką
  • 200 g maku
  • 150 g mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g miodu
  • 20 g bułki tartej

Krem

  • 150 g cukru pudru
  • 600 g masła, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • orzechy włoskie, łuskane, połówki (ok. 50 g), do dekoracji
  • gorzka czekolada, o zawartości min. 50% kakao (ok. 20 g), tarta, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3259.6 kJ / 778.6 kcal
Białko
13.1 g
Węglowodany
46.6 g
Tłuszcz
61.3 g
Tłuszcz nasycony
24.3 g
Błonnik
7.1 g
Sód
100.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy