Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

4.6 586 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
25 porcji

Składniki

Piernik
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Dr. Oetker® (40 g)
  • 200 g piwa ciemnego w temp. pokojowej
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker®
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetker®
  • 300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 73 mg
Białko 2 g
Kalorie 695 kJ / 166 kcal
Tłuszcz 8 g
Błonnik 0.4 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Węglowodany 21 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...