Sernik krakowski
TM6 TM5

Sernik krakowski

4.8 (1.4K ocen)

Składniki

Ciasto kruche

  • 100 g cukru
  • 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Masa serowa

  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
  • 8 żółtek
  • 180 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 50 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu

Lukier

  • 200 g cukru
  • 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2878 kJ / 687.9 kcal
Białko
16.2 g
Węglowodany
77.9 g
Tłuszcz
35.6 g
Tłuszcz nasycony
20.7 g
Błonnik
1.3 g
Sód
395.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy