Sernik krakowski
TM5 TM6

Sernik krakowski

4.8 (235 ocen)

Składniki

Ciasto kruche

  • 100 g cukru
  • 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Masa serowa

  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • 250 masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
  • 1000 g twarogu sernikowego, podzielonego na kawałki
  • 8 żółtek
  • 180 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 50 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu

Lukier

  • 200 g cukru
  • 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3310 kJ / 790 kcal
Białko
24 g
Węglowodany
76.4 g
Tłuszcz
44 g
Błonnik
1.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie