Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Warstwa makowa
- 400 g maku
- 460 g mleka
- 4 jajka
- 220 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½
łyżeczki aromatu migdałowego
lub ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego - 140 g bakalii, mieszanych (rodzynek, posiekanych orzechów, skórki kandyzowanej)
Warstwa serowa
- 1000 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 220 g cukru pudru
- 4 jajka
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru wanilinowego - 15 g skrobi ziemniaczanej
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1437.6 kJ / 343.4 kcal
- Białko
- 14.2 g
- Węglowodany
- 33.1 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Błonnik
- 40.4 g
- Sód
- 99.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Makowiec z bezą
2u. 40min
Ciasto makowa panienka
7 godz. 40 min
Makowiec świąteczny
2h 10min
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30 min
Sernik gotowany
7 godz. 40 min
Sernik Izaura
2h
Sernik krakowski
4 Std. 55 Min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min
Ciasto pleśniak
3h 15 min
Sernik królewski
4 Std. 35 Min