
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mleka
- 60 g świeżych drożdży pokruszonych
- 120 g cukru
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
- 200 g orzechów, mieszanych (laskowych, włoskich i migdałów)
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2974.4 kcal / 12445.1 kJ
- Białko
- 84.1 g
- Tłuszcz
- 131.7 g
- Węglowodany
- 392 g
- Błonnik
- 50.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.5 g
- Sód
- 656.6 mg
Alternatywne przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 godz. 35 min
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 godz.
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 godz. 30 min
Pączki
1 godz. 20 min