
Urządzenia i Akcesoria
Makowiec świąteczny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
3 sztuki
Składniki
Ciasto
-
200 g mleka
-
60 g świeżych drożdży pokruszonych
-
120 g cukru
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
4 żółtka
-
600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
-
200 g orzechów, mieszanych (laskowych, włoskich i migdałów)
-
500 g maku
-
350 g mleka
-
100 g rodzynek
-
150 g cukru
-
150 g miodu
-
½ łyżeczki aromatu migdałowego
-
4 białka
-
1 szczypta soli
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
2974.4 kcal /
12445.1 kJ
Białko
84.1 g
Tłuszcz
131.7 g
Węglowodany
392 g
Błonnik
50.6 g
Tłuszcz nasycony
26.5 g
Sód
656.6 mg