
Urządzenia i Akcesoria
Makowiec świąteczny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
3 sztuki
Składniki
Ciasto
-
mleka200 g
-
świeżych drożdży pokruszonych60 g
-
cukru120 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki50 g
-
żółtka4
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu600 g
-
soli½ łyżeczki
-
aromatu waniliowego¼ łyżeczki
Masa makowa
-
orzechów, mieszanych (laskowych, włoskich i migdałów)200 g
-
maku500 g
-
mleka350 g
-
rodzynek100 g
-
cukru150 g
-
miodu150 g
-
aromatu migdałowego½ łyżeczki
-
białka4
-
soli1 szczypta
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
2974.4 kcal /
12445.1 kJ
Białko
84.1 g
Tłuszcz
131.7 g
Węglowodany
392 g
Błonnik
50.6 g
Tłuszcz nasycony
26.5 g
Sód
656.6 mg