
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto pijana śliwka
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 6 godz.
20 porcji
Składniki
Namaczanie śliwek
-
500 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych w ćwiartki
-
250 g rumu białego lub ciemnego
Ciasto kakaowe
-
6 jajek
-
160 g cukru
-
180 g mąki pszennej
-
30 g kakao
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 g oleju
-
1 szczypta soli
Krem
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
400 g kremu orzechowo-czekoladowego (patrz wskazówka), w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
Przełożenie i polewa
-
120 g kawy, zaparzonej ostudzonej
-
50 g rumu białego lub ciemnego
-
4 - 5 łyżek powideł śliwkowych
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
515 kcal /
2154.7 kJ
Białko
5.9 g
Tłuszcz
30.7 g
Węglowodany
48.9 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
16.8 g
Sód
102.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PYSZNE CIASTA II
11 Przepisów
Polska
Polska