Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

4.5 2.7K oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz. 15 min
20 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 250 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 300 - 350 g dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa
  • 150 g migdałów, w płatkach
  • 200 g cukru
  • 4 białka

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 357.7 kcal / 1496.7 kJ
Białko 5.9 g
Tłuszcz 15.6 g
Węglowodany 50.4 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 7.4 g
Sód 49 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...