Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową

Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową

4.6 1.2K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 kawałków

Składniki

  • 250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 300 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 60 g powideł śliwkowych
  • 1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
  • 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • posypka cukrowa, kolorowa ilość do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 113.6 mg
Białko 5.8 g
Kalorie 1753.5 kJ / 419.1 kcal
Tłuszcz 23 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 13.8 g
Węglowodany 49 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...