Urządzenia i Akcesoria
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
12 kawałków
Składniki
-
250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
300 g mąki pszennej tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
-
5 jajek
-
250 g cukru
-
60 g powideł śliwkowych
-
1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
-
100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
-
40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
posypka cukrowa, kolorowa ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
113.6 mg
Białko
5.8 g
Kalorie
1753.5 kJ /
419.1 kcal
Tłuszcz
23 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
13.8 g
Węglowodany
49 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYJĄTKOWE BABKI!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Prosty makowiec
13 godz. 15 min
Babka makowa
1 godz. 20 min
Piernik na ciemnym piwie
2 godz. 35 min
Babka marchewkowo-pomarańczowa
1 godz. 40 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Babka piaskowa "Fix"
1 godz. 30 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min