Urządzenia i Akcesoria
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
10 porcji
Składniki
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
-
80 g rodzynek
-
30 g rumu (patrz wskazówka)
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 żółtko
-
60 g mleka
-
5 g octu, białego (10%)
-
1 szczypta soli
-
olej do natłuszczenia
-
700 g jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
-
80 g cukru
-
40 g bułki tartej
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Sos waniliowy
-
300 g mleka
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 żółtka
-
15 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g cukru
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
84.1 mg
Białko
4.6 g
Kalorie
1316.7 kJ /
314.7 kcal
Tłuszcz
12.8 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Węglowodany
45.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6, TM7)
4 godz. 40 min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1 godz. 30 min
Clafoutis z krojonymi śliwkami (TM5)
1 godz. 15 min
Portugalski crème brûlée
25 min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Ciasto z cytrusową marmoladą
2 godz.
Angielski pudding z Varomy z sosem waniliowym
40 min
Sos waniliowy
10 min
Tort Sachera
3 godz. 30 min
Portugalskie babeczki z kremem
1 godz. 10 min