
Urządzenia i Akcesoria
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
10 porcji
Składniki
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
-
80 g rodzynek
-
30 g rumu (patrz wskazówka)
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 żółtko
-
60 g mleka
-
5 g octu, białego (10%)
-
1 szczypta soli
-
olej do natłuszczenia
-
700 g jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
-
80 g cukru
-
40 g bułki tartej
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Sos waniliowy
-
300 g mleka
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 żółtka
-
15 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g cukru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
314.7 kcal /
1316.7 kJ
Białko
4.6 g
Tłuszcz
12.8 g
Węglowodany
45.9 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Sód
84.1 mg