Dekonstruowana tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Dekonstruowana tarta z truskawkami i kremem waniliowym

4.4 18 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 6 godz. 25 min
6 porcji

Składniki

Kruche ciasto
  • cukru
    40 g
  • skórka z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • masła pokrojonego na kawałki
    60 g
  • żółtka
    2
  • laska wanilii tylko ziarna
    1
  • soli
    1 szczypta
  • mąki pszennej
    110 g
Krem waniliowy
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    100 g
  • żelatyny w proszku
    10 g
    3 listki żelatyny
  • wody
    50 g
  • mleka
    400 g
  • żółtka
    4
  • cukru
    80 g
  • skrobi ziemniaczanej
    15 g
  • mąki pszennej
    30 g
  • soli
    1 szczypta
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    250 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Sos truskawkowy i kruszonka
  • cukru
    60 g
  • wody
    60 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
  • truskawek, świeżych przekrojonych na pół
    250 g
    250 g truskawek, mrożonych, przekrojonych na pół

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 618.3 kcal / 2588.8 kJ
Białko 11.8 g
Tłuszcz 39 g
Węglowodany 55.5 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 24.3 g
Sód 193.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...