
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
150
g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 150 g mąki pszennej - 110 g mąki orkiszowej, razowej (patrz wskazówka)
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 - 120 g cukru trzcinowego, nierafinowanego drobnego
- 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- dżem owocowy np. malinowy, truskawkowy (ok. 100 g, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 145.1 kcal / 606.9 kJ
- Białko
- 2.6 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Węglowodany
- 16 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.4 g
- Sód
- 25.3 mg
Alternatywne przepisy
Cynamonowe ciastka na kubek
2 godz. 30 min
Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami
27 godz. 10 min
Czekoladowe krążki z bakaliami (beggars)
30 min
Laski św. Mikołaja
3 godz. 20 min
Babeczki brownie z dynią
1 godz. 30 min
Dwukolorowe ciasteczka serca
2 godz. 25 min
Ciasteczka „ze wszystkim”
50 min
Muffinki jajka (ciasto w skorupce)
1 godz. 45 min
Kakaowo-orzechowe ciastka orkiszowe bez pieczenia
1 godz. 45 min
Owsiane ciasteczka czekoladowo-orzechowe
1 godz. 15 min
Batoniki żurawinowo-kokosowe
1 godz. 40 min
Ciastka na myślenie
45 min