Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia foremek
- 4 marakuje, dojrzałe, tylko miąższ (ok. 70 g, patrz wskazówka)
- 100 g mango, z puszki, w syropie, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 jajka
- 110 g mąki pszennej, typu 550
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
2
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 600 g wody
- 200 g mleka
- 2 żółtka
-
2
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej - liście mięty, świeże, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1719.4 kJ / 410.7 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Tłuszcz
- 20.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 242 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kasza manna; Śmietanowy sos truskawkowy
20 min
Pływające wyspy truskawkowe z sosem waniliowym z miętą
25 min
Banany w karmelu z przyprawami korzennymi
1h 50 min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35 Min
Pomarańczowe verrines
3h 40min
Mini desery cytrynowe z bezą szwajcarską
2h
Dwukolorowy budyń waniliowo-czekoladowy
25 min
Krem czekoladowy na ciepło z sosem z owoców jagodowych i kruszonką
35 Min
Tiramisu Caffé Latte
1h 30min
Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
1h
Crème brûlée
2h 30 min
Panna cotta
3h 15 min