Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 4 marakuje, dojrzałe, tylko miąższ (ok. 70 g, patrz wskazówka)
- 100 g mango, z puszki, w syropie, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- 150 - 160 g cukru
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 jajka
- 110 g mąki pszennej, typu 550
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
2
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 600 g wody
- 200 g mleka
- 2 żółtka
-
2
łyżeczki skrobi ziemniaczanej
lub 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej - liście mięty, świeże, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1719.4 kJ / 410.7 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Tłuszcz
- 20.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 242 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8 Std. 20 Min
Czekoladowe pampuchy z białą czekoladą i sosem truskawkowym
1 Std. 15 Min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 Std.
Krem czekoladowy na ciepło z sosem z owoców jagodowych i kruszonką
35min
Wegańska galaretka z mango i mus z nerkowców
1h 50min
Mini Paris-Brest
10h 40min
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8sa 50 dk
Suflety pomarańczowo-czekoladowe
45min
Orzechowe semifreddo
8 Std. 35 Min
Sos waniliowy
10 min
Krem angielski (Crème anglaise)
2h 25min
Aioli
5 min