Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g wody, letniej
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) -
500
g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 500 g mąki pszennej, typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia -
60
g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
lub 60 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia -
1
łyżka słodu jęczmiennego
lub 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2
łyżki semoliny z pszenicy durum (ok. 30 g)
(opcjonalnie)
lub 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g) (opcjonalnie) -
1 - 2
łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)
lub 1 - 2 łyżki maku (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 357.4 kJ / 85.4 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 78.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Obwarzanki wałeckie
3 Std.
Chrupkie pieczywo
40min
Krakersy z sezamem i makiem
40min
Wytrawne ciasteczka parmezanowe
1 Std. 25 Min
Pieczywo maca
50 Min
Chleb portugalski (Pão de água)
4sa
Pizzowe łódeczki w dwóch wariantach
1h 30min
Tradycyjne bagietki
2h 30 min
Paluszki z serem i ziołami
40min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 Std. 30 Min
Bułeczki pszenno-żytnie
12 Std. 30 Min
Cynamonki
2 Std. 15 Min