Placki po węgiersku z gulaszem

Placki po węgiersku z gulaszem

4.3 86 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji

Składniki

Placki ziemniaczane
  • 1300 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 220 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Gulasz
  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 30 g smalcu
    30 g oleju rzepakowego
  • 1000 g mięsa wieprzowego np. łopatki lub karkówki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l)
  • 1 ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • olej rzepakowy do smażenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 833.3 kcal / 3486.7 kJ
Białko 39.9 g
Tłuszcz 43.9 g
Węglowodany 70.6 g
Błonnik 10 g
Tłuszcz nasycony 16 g
Sód 1302.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...